Erney (Engeszer) -család


ERNEY MÓRIC
(* Budapest, 1877 - † Százhalombatta, 1948)Home Deutsch English Česky
Családfakutatás
  - Tevékenységem
  - Segítség az oldalakhoz
  - Családfák
    - Skoumal
    - Hausner
    - Boda
    - Pintér
    - Szántó
    - Erney
      - Információk
  - Nevek, települések

  - Ősfa
  - Linkgyűjtemény
  -
Referenciák

Adatszolgáltatás

genealogia.extra

Kapcsolat


gépészmérnök;

A Dieselmotorok kifejlesztésénél Diesel közvetlen munkatársa; a Ganz Vagon- és Gépgyár főmérnöke, majd műszaki igazgatója; motorszerkesztő, a Ganz-Jendrassik nyersolajmotorok gyártásának előkészítője; Vécsey Jenővel az Ikarus Hűtő és Fémáru Rt. (a későbbi Ikarus Karosszéria és Járműgyártó) megalapítója; a hazai autóhűtő-gyártás megteremtője; egyike a magyar gépkocsiipar egyik kifejlesztője. (Pallas Nagy Lexikona)

     A budapesti Műegyetemen szerzett – kiváló eredménnyel – gépészmérnöki oklevelet 1899-ben. Tanára, Asbóth Emil korán felfigyelt tehetségére, és amikor augsburgi tartózkodása alatt megtudta, hogy Diesel munkatársakat keres, melegen ajánlotta figyelmébe a fiatal mérnököt, aki akkor szerelt le Pulában  haditengerészeti szolgálatából. Előbb három hónapi próbaidőre alkalmazták Augsburgban, 1899 októberében, majd 1900 februárjában véglegesítették. Annak ellenére, hogy munkájával Diesel meg volt elégedve, 1901 szeptemberében Erney Móric távozott az AG für Dieselmotoren cégtől, hogy a dízelmotorüzemben szerzett  tapasztalatait, konstrukciós tudását másutt érvényesítse a dízelmotorok érdekében.
     Először a Ganz és Társa leobersdorfi gépgyárában a gyár dízelmotor konstrukciós osztályát és műhelyét vezette, majd Belgiumba ment, s ott az S. A. des Ateliers Carels Freres, Gand cégnél vezette be a dízelmotor gyártását. 1904-ben Angliába került, ahol a Diesel Engine Co. Ltd-nél főmérnöki minőségben dolgozott, majd ugyanez év őszén hazajött, és öt éven át ismét a Ganz és Társa leobersdorfi gyárában, mint a motorosztály vezetője, műszaki igazgató működött. Útjának következő állomása az olaszországi Franco Tosi, Legnano cég volt, ahol egy esztendőn keresztül a dízelmotorosztály vezetője, főmérnöke volt. 1910. június 20-án került ismét haza a Ganz és Társa budapesti céghez, mint cégvezető főmérnök. Itt 1919-ig volt a motorosztály vezetője, műszaki igazgatóként.
     Nagy érdemei voltak a dízelmotor elterjesztése terén, nemzetközi viszonylatban is. A Ganz-gyárban jelentős szerepe volt abban, hogy megteremtette a nagy gyártási pontosságot igénylő Diesel-Jendrassik-motorgyártás bevezetésének előfeltételeit. 1921-ig maradt a Ganz és Társa Vagon- és Gépgyárban, majd a Vecsey Jenővel alapított Ikarus Hűtő és Fémáru Rt. továbbfejlesztésével az egész magyar gépjárműgyártás hűtőszükségletét biztosította. Ebből a gyárból fejlődött ki a ma már világhírű Ikarus Karosszéria- és Járműgyár. (Magyar Életrajzi Lexikon)

© Skoumal Krisztián 2001-2022
Minden jog fenntartva!